Sadržaji

U domu Maksimir očekuje Vas mnoštvo kulturnih, zabavnih i edukativnih sadržaja, koji su namijenjeni korisnicima, ali i svim zainteresiranim građanima Gradske četvrti Maksimir. Već pri prvom susretu s našim djelatnicima možete saznati sve važne informacije o životu u domu, preseljenju u dom ili stručan savjet koji Vam je tog trenutka potreban. Educirani recepcioneri primaju Vaše zahtjeve za smještaj, ali i pružaju sve informacije o mougćnostima smještaja. Te informacije možete dobiti tijekom cijelog dana ( i u poslijepodnevnim satima), kao i vikendom. A što Vas očekuje u prostorima Doma za starije osobe Maksimir?

DOMSKI RESTORAN je, kažu mnogi, prisan i ugodan prostor u kojem korisnici konzumiraju dnevne obroke, a naglašavamo i praksu pripremanja dijetalnih obroka. Na raspolaganju su Vam i domska PRAONICA organizirana prema potrebama korisnika. Lijep i njegovan izgled doprinosi samopoštovanju, boljem psihičkom, pa time i fizičkom zdravlju. Zbog toga se u domu mogu dobiti usluge FRIZERA, a jednom tjedno i PEDIKERA.


Domski CAFFE BAR mjesto je uživanja u jutarnjim kavama i cjelodnevnog ugodnog druženja s dragim osobama.

Na velikoj, cvjetnoj TERASI, možete prošetati, s prijateljima odigrati partiju šaha ili karata, dok korisnici većih rekreativnih mogućnosti mogu uživati u šetnjama Maksimirom.


Kvaliteti života u Domu ljeti doprinose i KLIMA UREĐAJI u društvenim prostorijama Doma, tako da, na primjer, svoju omiljenu seriju možete pogledati u ugodno rashlađenom dnevnom boravku, a dnevni tisak pročitati u ugodnoj KNJIŽNICI.


U DOMSKOJ KAPELICI svakodnevno se odvijaju molitve, a subotom Sv. misa.


Da bi sve besprijekorno funkcioniralo, zaslužni su djelatnici Doma bez kojih život u njemu ne bi bio tako ugodan i lijep; naše tehničko osoblje koje brine o svakodnevnoj čistoći i ispravnosti svih prostorija i mnogobrojnih uređaja. U slučaju bolesti i nemoći, medicinsko osoblje Odjela za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju pruža stručnu pomoć i njegu u prilagođenom i opremljenom KABINETU MEDICINSKE REHABILITACIJEuz prisustvo fizikalnih terapeuta. Korisnicima Doma je svakodnevno na raspolaganju i LIJEČNIK OPĆE PRAKSE. Dom za starije osobe Maksimir je proširenjem Odjela za zdravstvenu skrb, njegu i rehabilitaciju ispunio uvjete za dom II kategorije prema Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje domova za starije i nemoćne osobe.


KULTURNI I ZABAVNI SADRŽAJI u Domu su vrlo zastupljeni, zanimljivi i raznoliki. Djeluju razne grupe i sekcije, tako da svaki korisnik prema svojim sklonostima može odabrati aktivnost po želji, bilo da se želi sam u nju uključiti ili samo prisustvovati nekom kulturnom događaju.

GRUPE: Jutarnja tjelovježba, Kreativna radionica, Društvene igre, Pikado, Golf, Grupa za druženje, Grupa za duhovnu obnovu, Grupa za osobni rast i razvoj, Seniorski ples, Glazbena slušaonica, Grupa za slijepe i slabovidne, Grupa za kvalitetu života, Vijeće korisnika, Grupa socijalnih vještina, Novinarska grupa, Klapa prijatelji….

Korisnici i zaposlenici Doma prigodno obilježavaju blagdane, značajne datume i praznike, tzv «Domske svečanosti». Tako smo Svjetski dan starijih osoba obilježili na Gerontološkom tulumu na Zrinjevcu, Valentinovo obilježili izvlačenjem ljubavnih poruka,a na maskenbalu pod nazivom «Bal pod maskama» okupi se i preko 25O sudionika…

Dane Doma proslavljamo bogatim kulturno zabavnim programom, organiziramo tradicionalnu «Roštiljadu na Jarunu ili Bundeku», a na aukcijama slika licitiramo umjetnička djela nastala na Likovnoj koloniji u Maksimiru.

Ne zaboravljamo ni Martinje, pa se na taj dan uz tradicionalno krštenje mošta, zabavlja i pleše do kasnih večernjih sati. Tradicionalno organiziramo i Jesenske svečanosti, kao i Maksimirske jeseni .

 Naročito je veselo i intimno na dane Adventa i za vrijeme Božićnih blagdana, te na dočeku Nove godine koje organiziramo uz živu glazbu i bogatu gastronomsku ponudu. Jednom mjesečno organiziramo Filmsko popodne u Domu kada se u tzv.«Maksi kinu» prikazuju zanimljiva filmska ostvarenja, na zadovoljstvo ljubitelja filmske umjetnosti.

DUHOVNI SADRŽAJI su također dio života naših korisnika, tako da se svake subote održavaju svete mise, svakodnevno se moli krunica, jednom tjedno se sastaje grupa za duhovnu potporu, vrši se posvećenje stambenih jedinica, te se održavaju duhovne tribine. Organiziraju se i hodočašća u Mariju Bistricu.

REKREATIVNO PLESNE AKTIVNOSTI pomažu našim korisnicima u očuvanju tjelesnog zdravlja i kondicije, pa je formirano nekoliko rekreativnih grupa kojima je cilj njegovanje aktivnog i zdravog života. Tako je u Domu svakog jutra organizirana tjelovježba, a korisnici mogu vježbati i i prema američkom modelu aerobnog vježbanja.


Za teže i teško pokretne korisnike organizirano je ,vježbanje u stacionaru,a uz šetnje okolicom doma mogu se baviti i golfom te pikadom. Ljubitelje plesa i plesnih pokreta okupljaju Maksimirske mažoretkinje , omiljene i poznate i izvan granica Doma, a za one koji plešu samo na «plesnjacima» organiziraju se plesne večeri pod nazivom “Pjesme naše mladosti”, te plesne večeri s gostom glazbenikom.


Odjel za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija

  • Otvoren 12. siječnja 2017. g.
  • Kapacitet: 10 korisnika
  • 4 dvokrevetne sobe i 2 jednokrevetne sobe
  • Cjelodnevna specifična, specijalizirana skrb (socijalni radnici, fizioterapeut, medicinske sestre, njegovatelji)
  • svakodnevno imamo liječnicu opće prakse, a konzilijarno neurologa, psihijatra i fizijatra
  • sigurni uvjeti za život i kretanje dementnih osoba (bez prepreka na podovima, preprekama namještaja, vrata, zaštita rubova, ergonomski specifična oprema…)
  • Aktivnosti temeljene na biografskim podacima
  • Provođenje artterapije, muzikoterapije, hortiterapije, kulinarske i snoezelen terapije
  • 24 sata dnevno nadzor stručnog radnika
  • Odjel zatvorenog tipa

Jedan od osnovnih ciljeva je očuvanje preostalih kognitivnih i motoričkih sposobnosti, te razvijanje već unazađenih (izgubljenih), poticanje autonomnosti u skrbi i aktivnostima. Unutar Odjela pruža se vrhunska usluga njege koja se temelji na individualnim planovima.

SNOEZELEN SOBA

Depandansa


Depandansa, dislocirani objekt u A. A. Augustinčića 1, stambeni je dio s potpunom opskrbom Doma za starije osobe Maksimir. U ustanovi je smješteno 87 korisnika i to 38 u jednokrevetnim sobama, 49 u jednokrevetnim apartmanima.

 

 

Jednokrevetna soba prostire se na površini od cca 18m2. Sastoji se od hodnika, sobe sa kuhinjom i sanitarnog čvora. Nema balkona. Potpuno je opremljena namještajem i pripadajućim inventarom Cijena iznosi 2,980,00kn.


    

Apartman ima cca 28-32m2. Sastoji se od hodnika, sobe, kuhinje, sanitarnog čvora, balkona. Potpuno je opremljen namještajem i pripadajućim inventarom. Cijena 4,300,00kn.

    

  

Zajednički dnevni boravak

  

Blagovaona

  

Korisnicima su na raspolaganju 26 grupa.

SAVJETOVALIŠNI RAD I ZDRAVSTVENA PREVENTIVA

– individualno i grupno psihološko savjetovalište

– zdravstvena predavanja

– mjerenje tlaka

SPORTSKO REKREATIVNE AKTIVNOSTI

– jutarnja gimnastika

– maksimirski šetači

– ballonig

– vježbe opuštanja

RADNO KREATIVNE AKTIVNOSTI

– kreativna grupa

– frizerski kutak

– dramska grupa

– komisija za jelovnik

– grupa za brigu o okolišu i cvijeću

– knjižnica

– memo grupa

– tjedni barometar

– grupa novih korisnika

– grupa za psiho socijalnu podršku

KULTURNO ZABAVNI SADRŽAJI

–  VIS DDM

– domski zbor

– Domski pjesnici

– Smijeh je lijek

– Čitaonica dnevnog tiska

– Glazbeno poetsko popodne

– Čajanka

– Tombola

– Društvene igre

– Putopisna predavanja

PROSLAVE I MANIFESTACIJE

-  proslava rođendana

- doček Nove godine

- kestenijada

- jesenska svečanost

- fašnik

- proštenje Sv. Dominika

- Dan Doma i obitelji